樂古Nakuz

標題: ●原創●改版之後計s法●連彩虹1-9全裝圖的link●不包括絕版裝 [打印本頁]

作者: 炸死人呀!    時間: 31-8-2006 16:21
標題: ●原創●改版之後計s法●連彩虹1-9全裝圖的link●不包括絕版裝
以下的武以{火裝7lv}為例  ※係個數值    ◎係個等級   有咩問題唔該出聱提點    如有問題請講~包括唔明/死link─────────────────────────────────────────────────────
垂的第1個s
+hp/mp/bp=等級x2/2.5/3~~~頂係x3~~~次係x2.5~~~~~~~~[hp/mp/bp都係同一計法,我下面以hp為例]
例=火垂7頂hp係21
     火垂7次hp係17.5
剩低的叫火垂7hp※

同時+hp mp bp=等級x1/2~~~頂+係x2~~~次+係x1
例=火垂7頂各+係14
剩低的就叫火垂7次+各p(不過e+{次}係咪真係真正的次...大家想想

──────────────────────────────────────────────
[quote]武第1個s
傷=等級x2/3/4/5/6~~~ x6係頂傷 ~~~ x5係次傷
例=火斧7頂傷=42(7x6)
     火斧7次傷=35(7x5)
剩低的就咁叫火斧7傷※

降=等級x1/2/3~~~ x3係頂降 ~~~ x2係次降
例=火斧7頂降係21(7x3)
     火斧7次降係14(7x2)
剩低的就咁叫火斧7降◎

致命傷=275/300/325/350/375~~~ 375係頂致傷~~~ 350係次致傷(咩等級都係e幾個數值,唔會變)
例=火斧7頂致傷375
     火斧7次致傷350
剩低的就叫火斧7致傷※

退=等級x6 + 等級x0.5x {1/2/3/4/5}~~~頂退係{ }內選5泥計~~~次退係{ }內選4泥計
例=火斧7頂退=59.5
     火斧7次退=56
剩低的就咁叫火斧7退※

-mp=等級x4 + 等級x0.5x 1/2/3/4
例=火弓7頂mp42~~火弓7次mp係38.5~~剩低的叫火弓7-mp※

──────────────────────────────────────────────
盾的第1個s
降傷/轉動/防時/延遲都係等級x1.5/2.5/3(以下我用降傷做例)
例:火盾7降傷21係頂,火盾7次降傷係17.5,剩低的就咁叫火盾7降傷※

鞋的第1s
大速=等級x1/2/3/4/5~~~頂大係x5~~~次大係x4
例=火鞋7頂大35
     火鞋7次大28
剩低的係火鞋7大速※

+速=等級x1/2/3/4/5~~~5係頂,4係次頂
例=火鞋7頂+速=35
     火鞋7次+速=28
剩低就咁叫火鞋7+速※

-bp=等級x1/2/3/4/5~~一樣5係頂,4=次頂
例=火鞋7-bp35係頂
     火鞋7次-bp係28
剩低就咁叫火鞋7-bp※

+速-bp~~~~幾樣可能(全都係等級x野)~~~{+速1,-bp1}{+速1,-bp2}{+速2,-bp2}{+速2,bp3}{+速3,-bp3}
例:火鞋7頂+速-bp係~+速21-bp21
剩低就咁叫+速※-bp※(通常好少人會話次+速-bp咁怪= =")

甲的第一個s
打擊/-轉動/+延遲=等級x1.5/2.5/3(以下用轉動為例)
例=火甲7頂轉動係21,火甲7次轉動係17.5,剩低就咁叫火甲7轉※

-轉動+延遲得幾樣可能={-1+1}{-1+2}{-2+2}(←係等級x數字)
例=火甲7頂-轉14+延14~~~剩低就咁叫-轉※+延※(好少人會話-7+14叫做次頂)

降傷=等級x1,無第樣,好易je
例=火甲7降傷7(有d人叫頂傷- -其實係唔係頂傷咪又係果個s= =")

各樣的第2s(註:魔有機會第1,2s都會有以下的s)
禁魔/劍/斧/杖/弓/盾/甲/鞋/垂/S(咩都係一樣)頂係13秒→次頂12.5秒→次後就咁叫禁X 12/11.5/11秒 (13→12.5→12→11.5→11)
____________________________________我在下面....火風魔叫射魔~~土水魔叫環魔_______________________________
金鍾0.5/1/1.5秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~盾/垂
吸盾1/2/3/4/5秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~盾
傷反射60/70/80/90/100%~甲/盾(不過盾就本人覺得衰,因你盾只要-傷多過100%,你就會幫左人地+血[即係好似d水盾9果d])
幽靈發射~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~杖/弓
3連箭~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~杖/弓
隱1/1.5/2/2.5/3秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~鞋/甲/盾/垂
惡眼4~8秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~鞋/垂
指針6~10秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~鞋/垂
+速鞋(魔鞋)2/3/4/5/6秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~鞋
禁防0.5/1/1.5/2/2.5秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~射魔/劍/斧
禁攻1/1.5/2/2.5/3秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~射魔/劍/斧/盾/甲
禁射0.5/1/1.5/2/2.5秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~射魔/弓/杖
終止(禁行,跑)3-7秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~環魔
無法回轉0.5/1/1.5/2/2.5/3/3.5/4秒~~~~~~~~~~~~~~~~~射魔/弓/杖
忽防(無秒數)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~劍/弓/斧/杖
轉轉圈1/1.5/2/2.5/3~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~劍/斧/盾/甲
無法使用移動發射跑3-7秒(禁跑)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~劍/斧/杖/弓
無法使用移動力5.5-6.5秒(同上一樣禁跑,不過2個名)~~~~~~~~劍/斧/杖/弓
心動(返大陸)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~甲
毒傷4-8/秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~劍/弓/杖/斧
回轉0.5-4秒~絕左版!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~魔(最少係我只見過魔有e個s...)
鈍化武~~~3-7秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~劍/斧/杖/弓/盾/甲
哥不林skin(被近攻後彈開人地)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~甲/盾
knockback(kb)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~劍/斧
回轉0.5-4秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~魔
{註:卷軸用的穿牆斗...裝係無e個s的}

各等級的頂%(註:最低係2%)
等級1~9%   等級2~15%   等級3~19%   等級4~23%   等級5~25%   等級6~27%  等級7~31%   等級8~33%   等級9~36%
最後post人地有齊1-9裝圖的link (1-6的武同防具的外型一樣,但魔不一樣,就算睇唔到都可以睇下其他...1-6的武同防具基本上色唔同)
[quote]火1~9裝     水1~9裝(水盾2無左圖)     風1~9裝     土1~9裝(好似無土杖2,土弓2,土弓5,同土甲4
仲有第2個link
[/quote]

如有死link請出聲

不過我都退左出泥1.5年了...係就係d超強78裝唔玩...有d哂野--"

[ Last edited by 炸死人呀! on 2008-4-3 at 21:03 ]
**見到我ge話,別再起彩冒煩我...(應該唔會比人爆ac掛-.-)**我會好好好間中online

作者: choykamwing    時間: 31-8-2006 16:34
好清楚呀~多謝晒!
作者: ╭魔•剎╮    時間: 31-8-2006 16:35
好好的帖子
推一推
作者: 吹雪丸〞    時間: 31-8-2006 16:36
好好wo~~加油!!
作者: 早田劍之介∼    時間: 31-8-2006 16:42
支持原創~ya
作者: [H]風無痕    時間: 31-8-2006 16:45
作者: 。小王子。    時間: 31-8-2006 16:46
好正呀><!!!!!!!!!
作者: [H]風無痕    時間: 31-8-2006 16:51
作者: 黑田明    時間: 31-8-2006 16:56
資料詳盡...
作者: A式‥前鋒    時間: 31-8-2006 16:58
頂退呢
點計呀
作者: 對酒當歌    時間: 31-8-2006 16:58
好詳細 gd wor >.<
作者: 夢想的風    時間: 31-8-2006 17:05
好正呀,
快入精華吧
作者: 黑暗-幻影    時間: 31-8-2006 17:06
垂+3p冇+21嫁.x2就係頂.冇x3
作者: q大財神p    時間: 31-8-2006 17:15
MP係乘6係頂
風弓7頂Mp係乘6=3=
作者: 炸死人呀!    時間: 31-8-2006 17:52
完成-3-"
搞掂左mp個s了...
作者: 黑暗-幻影    時間: 31-8-2006 17:56
垂頂各+係14呀.炸屎忽
作者: tamsan    時間: 31-8-2006 18:04
好勁wo  炸死人,,
作者: 搞c棍    時間: 31-8-2006 18:05
大大你是我的偶像 (em67)  (em67)
作者: Dragon]]╮kei    時間: 31-8-2006 18:07
+hp/mp/bp=等級x2/2.5/3~~~頂係x3~~~次係x2

我唔明呢到....2.5唔係大過2咩?...我好笨唔好明..bao_50
作者: 【星淚】    時間: 31-8-2006 18:23
原來是這樣計的 謝謝大大分享
作者: 炸死人呀!    時間: 31-8-2006 19:30
Originally posted by Dragon]]╮kei at 2006-8-31 18:07:

我唔明呢到....2.5唔係大過2咩?...我好笨唔好明..bao_50

多謝提點,謝謝,搞掂左= ="
作者: DicKY~”    時間: 31-8-2006 20:48
好亂 d字好細
作者: Hkvivivi    時間: 31-8-2006 20:51
真係睇到我眼都【花】
不過又真係好詳盡 加入精華啦~加油!
作者: 隨風而散”    時間: 31-8-2006 20:59
我有個fd,改版前同我個垂1樣
風垂8,hp16%,隱形2.5秒30%
改版後,佢原封不變,我上s變左+20%

thx大大,但係咁既資料,唔知有乜用?

[ Last edited by 隨風而散” on 2006-8-31 at 09:08 PM ]
作者: WWWex    時間: 31-8-2006 21:06
好好,最好置頂
作者: pd0200426    時間: 31-8-2006 21:37
鞋的第1s
錯的
作者: pd0200426    時間: 31-8-2006 21:43
惡眼4/5/6/7/8秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~鞋/垂
指針6/7/8/9/10秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~鞋/垂
樓上的都有x.5秒
作者: 小白∼    時間: 1-9-2006 11:21
明白哂
謝謝大大分享
作者: 〝天諍〞    時間: 1-9-2006 12:11
得閒先睇啦
作者: 炸死人呀!    時間: 10-9-2006 12:29
Originally posted by 懷懷>~<〞 at 2006-9-10 01:06:
唔一樣
無法使用移動力   頂秒 6.5秒  唔係7秒
禁移射就7秒

多謝e位先生的提點
作者: HiM…謙    時間: 10-9-2006 12:49
多謝教導。
作者: 懷懷>~<〞    時間: 10-9-2006 12:59
@o@    好詳細啵
(唔夠字中....)
作者: desmond9999    時間: 10-9-2006 13:18
好貼,但板主都在賣卡/裝- -
作者: 腸圣QoQ    時間: 10-9-2006 15:35
作者: 黑暗-幻影    時間: 10-9-2006 15:41
無法使用移動發射跑3-7秒(禁跑)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~劍/斧/杖/弓
無法使用移動力5.5-6.5秒(同上一樣禁跑,不過2個名)~~~~~~~~劍/斧/杖/弓
毒傷4-8/秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~劍/弓/杖/斧
鈍化武~~~3-7秒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~劍/斧/杖/弓/盾/甲
第1,2都係一樣...改左版好似冇第1個名,,,第3個毒..唔係秒.係-hp...鈍好似最低係5秒定唔知5.5=.=
作者: 軒斯〞X夢幻〝    時間: 10-9-2006 17:09
寫篇文出黎咁~~thx
作者: HiM…謙    時間: 10-9-2006 17:36
原來d s 係咁樣計 既!!我明啦
作者: [H]風無痕    時間: 10-9-2006 18:51
作者: 好dill呀    時間: 10-9-2006 19:55
如果有穿牆鞋.........淆狗一定好like
作者: [H]風無痕    時間: 10-9-2006 20:01
作者: HiM…謙    時間: 10-9-2006 20:22
原來9火弓咁型
作者: 卍傻﹏寶♀    時間: 16-1-2007 23:22
謝謝樓主**推推
作者: bentsang520    時間: 17-1-2007 10:02
原帖由 炸死人呀! 於 2006-8-31 16:21 發表
以下的武以{火裝7}為例  ※係個數值    ◎係個等級   有咩問題唔該出聱提點    請版主布A唔明/死link─────────────────────────────────────────────────── ...

退=等級x6 + 等級x0.5x {1/2/3/4/5}~~~頂退係{ }內選5泥計~~~次退係{ }內選4泥計
例=火斧7頂退=59.5
     火斧7次退=56
剩低的就咁叫火斧7退※

頂退係8.5倍wo!
我有把退59.5%土斧7
作者: ◆黑仔豪°    時間: 17-1-2007 18:10
thx,,,好多謝你分享!!!!!!
作者: HiM…謙    時間: 18-1-2007 18:55
好post!應該置頂 + 入精華
連呢d咁微小既野都有
好!
作者: [H]紫草    時間: 24-1-2007 04:09
不失為一個好post
作者: johnnb    時間: 24-1-2007 19:13
好的帖子∼∼∼推推∼
作者: lam_lam    時間: 24-1-2007 19:16
好~終於有人解救我喇
作者: 卍傻﹏寶♀    時間: 27-1-2007 13:24
謝謝樓主**知道了*
作者: HiM…謙    時間: 9-2-2007 16:07
我搵左好耐啦
鐘於搵到1-9全裝圖
作者: kwokho123    時間: 23-2-2007 12:12
多謝哂你ge分享
雖然我睇過冇數次
但係都多謝你!!
作者: kelvin1993602    時間: 23-2-2007 12:24
作者: cpk0210cpk    時間: 23-2-2007 17:49
支持原創
作者: HiM…謙    時間: 24-2-2007 10:07
原帖由 kelvin1993602 於 2007-2-23 12:24 發表
但係退我都唔知x幾係最大,可唔可教我?

我知道9係76
作者: `-!感動×▊♂〞    時間: 31-3-2007 22:06
多謝大大分享....:lol
作者: 小┬剎    時間: 1-4-2007 18:45
回轉我係/杖見過=.=
作者: 夜楓迎*    時間: 6-4-2007 10:34
頂退唔係x9咩= =??
作者: 有唔鋸.搵吳sir    時間: 12-4-2007 21:29
我搵到x9出黎唔理咩lv我10m卡收左佢:lol
作者: :lol:victory:    時間: 14-4-2007 17:01
作者: bentsang520    時間: 14-5-2007 21:50
原帖由 炸死人呀! 於 2006-8-31 16:21 發表
以下的武以{火裝7}為例  ※係個數值    ◎係個等級   有咩問題唔該出聱提點    請版主加入精華  如有問題請講~包括唔明/死link─────────────────────────────────────── ...

一D都無錯!好野下你!E+樂古最新update有個唔識計s教人計s
作者: ☆皇者★    時間: 14-5-2007 22:05
作者: siukit-0-`    時間: 15-5-2007 00:24
g00d`
大大做得好-v-,
作者: jeffrey819    時間: 16-5-2007 01:06
退呢..其實可以用等級*(6.5/7/7.5/8/8.5)黎取替你果個等級x6 + 等級x0.5x {1/2/3/4/5}

仲有-mp都係- -可以用等級*(4.5/5/5.5/6)黎取替你果個等級x4 + 等級x0.5x {1/2/3/4}- -"

如果覺得難計..可以囉個整數黎計左先,,再用點數計完加埋

例子::

土杖9頂退

=(9*8.5)%

=(9*8+9/2)%

=(72+4.5)%

=76.5%

咁樣就比9*8.5 or 等級x6 + 等級x0.5x {1/2/3/4/5}易計d lar- -

作者: 愛彩虹    時間: 16-5-2007 01:19
thanks
@@
作者: kelvin1993602    時間: 16-5-2007 01:57
作者: kit06    時間: 16-5-2007 10:40
好有心機打哂喎- -'''
作者: 天恨情    時間: 16-5-2007 18:51
樓主..你話弓既-mp係x4?我計唔到..同埋我最想見既火弓8都見到呀.謝謝樓主
作者: 儒子不可教也    時間: 19-5-2007 15:21
多謝灑   你可唔可以話比我聽土斧7土斧8土斧9的頂退係退幾多
作者: 宇宙大爆炸ぷ    時間: 20-5-2007 10:53
好長{世} @3@

等我又用下火裝先@@
作者: °EviL╭茂    時間: 26-5-2007 07:18
好好的帖子..加油吧
作者: SAMMONKEY    時間: 4-6-2007 16:25
多謝你呀樓主,好清楚呀
作者: §傻文§→    時間: 14-6-2007 18:12
我想問禁防3秒係唔係絕版s呀
作者: cpk0210cpk    時間: 17-6-2007 16:45
好正........
THX.........
作者: 啊業    時間: 17-6-2007 21:13
好詳細同好清楚呀-0-"

值得一讚哦~
作者: haansonha    時間: 18-6-2007 15:48
又有人錯左退,退係lvx8.5呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
仲有,垂既上s計法係
lvx1,1.5,2,2.5,3
作者: siuchan24k    時間: 18-6-2007 16:19
推推!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: ﹏icE    時間: 21-6-2007 12:40
作者: 高達迷∼    時間: 26-6-2007 18:05
g o o d  w o!!!!
m e推t o o
作者: 雞仔王    時間: 26-6-2007 18:39
傷害率會唔會有等級x1呀?
姐係一把9火杖,第1個s係傷害9%增加
會唔會有
作者: 花洛    時間: 27-6-2007 22:03
see    之前d s改哂好想知係點lo家陣
作者: ×啊文﹏〝    時間: 10-7-2007 09:56
好清楚!唔錯...多post不同的意見吧!
作者: ﹏軒仔·    時間: 10-7-2007 10:43
多謝哂呀@@!!!
thx!!!!!
作者: 邪魔大使    時間: 12-7-2007 13:01
多謝呀~我想知n年la~
thx!
作者: 屎聖EX    時間: 12-7-2007 13:43
毒傷一定系10秒-.- 你冇寫到!_!
鞋既次加速系x4.5 唔系4
無法回轉我未見過0.5秒 不過我呢個我唔清楚

以我所知 魔既迴轉只系得4秒 我未見過0.5秒1秒2秒
絕版武鞋黎講 秒數好似系限定 例如禁防系1.5秒 魔鞋系4秒 轉圈圈系2秒
我50件絕版裝 同s既秒數都系一樣-.-

作者: 日巨§新手仔    時間: 12-7-2007 14:25
幾清楚啦,不過你唔玩彩虹lu
作者: 【馭龍者】    時間: 14-7-2007 13:57
明白lu!!多謝曬~
作者: 帝龍神    時間: 26-7-2007 12:44
多謝哂你呀,GOODGOOD:lol
作者: chris1995    時間: 26-7-2007 12:58
咁點解我見到加d加速係xx.x既??
好似風鞋6咁
我見到27%%
作者: 牙曦弟弟    時間: 12-8-2007 02:47
唔該哂>3<"

作者: oo傑洛oo    時間: 24-8-2007 18:38
弓有轉轉圈的= =
作者: sk011006    時間: 24-8-2007 18:48
:@
GD BALL
作者: Sins    時間: 26-8-2007 17:50
我既後退係x7-.-"但係你又話x6係頂  咁即係點?
作者: jason12355    時間: 2-9-2007 15:41
係囉 頂退 5多明白-0- 等級x6+等級x0.5x5(頂退)
我風劍6頂退=
6x6=36
6x0.5=3
36+3=39
39x5=195
頂退195? =?= 勁-0-
作者: jason12355    時間: 2-9-2007 20:34
頂退計5到 你幫我計la
作者: jason12355    時間: 2-9-2007 20:34
真係計5到 我call哂朋友計=無效
作者: singwang    時間: 4-9-2007 15:55
好詳細@@
但退後點計架~
作者: Sins    時間: 4-9-2007 23:13
頂退 唔係8.5咩-_-?

等級x8.5
作者: 亞東`    時間: 13-9-2007 16:46
原帖由 jason12355 於 2-9-2007 15:41 發表
係囉 頂退 5多明白-0- 等級x6+等級x0.5x5(頂退)
我風劍6頂退=
6x6=36
6x0.5=3
36+3=39
39x5=195
頂退195? =?= 勁-0-

朋友你係唔係唔識先乘除....後加減-o-..??

6*6+6*0.5*5=36+15=51-.-"

重有..點解我味見過轉轉圈ge盾ge/.\
作者: fanchunming    時間: 15-9-2007 20:05
very good perfect =w=thx
作者: athina211    時間: 20-9-2007 16:08
原來真係有人對彩虹既裝備咁有研究,大開眼界~~好野~!

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlarticle55wwq.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2