樓主: summerkaikit
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[抱怨專區] [不再追究] 個名O掉轉左啊 ac被爆; 請昆狗自重

關閉 [複製鏈接]
就係唔知;
知有ac的只有左轉本人;但係我同佢咁熟
佢爆我ac機會係0;'加上佢而家去左玩PS3玩上腦,巳經 ...
summerkaikit 發表於 10-4-2010 22:46

~_~ 我唔信冇pwd既人會咁易撞到你pwd
除非你d pwd太易估到或者同你有關

係咁勁既...不如撞埋你倉個pwd
回復 支持 反對

我有幾件..算唔算多~~
yahoo1011 發表於 10-4-2010 22:55

10件姐= =少少
本身打算擺件落rx8到改toky drift
而家唔洗啦;好耶
回復 支持 反對

~_~ 我唔信冇pwd既人會咁易撞到你pwd
除非你d pwd太易估到或者同你有關

係咁勁既...不如撞埋你倉個pwd ...
真白羊 發表於 10-4-2010 22:56

唔易都唔難;唉!心淡
回復 支持 反對

另外, 如果要查玩家IP
一般都要先報警由警方提出向遊戲公司搜證
因為資料係個人資料, 理論上唔會提供給其他玩家
回復 支持 反對

另外, 如果要查玩家IP
一般都要先報警由警方提出向遊戲公司搜證
因為資料係個人資料, 理論上唔會提供給其他 ...
真白羊 發表於 10-4-2010 22:59

如果條友自首
我唔想搞咁大;
又要報案;煩到死
回復 支持 反對

如果條友自首
我唔想搞咁大;
又要報案;煩到死
summerkaikit 發表於 10-4-2010 23:03

報啦~~你報左佢就會自首 ~_~
回復 支持 反對

報啦~~你報左佢就會自首 ~_~
真白羊 發表於 10-4-2010 23:07

如果報案有乜手續!?
回復 支持 反對

聯絡防止科技罪案小組
我們的郵寄地址如下:

香港灣仔
軍器廠街一號
警察總部大樓二十二樓 香港警務處商業罪案調查科
防止科技罪案小組

防止科技罪案小組可以經由以下電話號碼聯絡:

主管: 防止科技罪案小組高級督察
副主管: 防止科技罪案小組警長

電話: (852) 2860 5012
傳真: (852) 2328 7128

你可以透過電郵方式聯絡防止科技罪案小組。
tcp-tcd-ccb@police.gov.hk

http://www.police.gov.hk/ppp_tc/04_crime_matters/tcd/smart.html

網上盜竊
身份盜竊

透過偷取或截取他人或商業機構的身分資料,並以利用偷取的身分干犯罪行。騙徒盜取的資料包括姓名、地址、出生日期、香港身分證號碼、電郵地址及電話號碼等。

事例
騙徒用盜取的身分操控受害人的財務戶口、開立銀行戶口及調撥銀行結餘的方式,以申請貸款、信用卡,購買車輛,享受豪華假期等活動。當中衍生的罪行包括詐騙、盜竊及其他罪行,令受害人蒙受損失。

網上遊戲盜竊

事例
a)網絡遊戲帳戶被他人非法使用
b)網絡遊戲帳戶被他人非法轉移予其他「角色」
c)在買賣「帳戶」、「角色」、「道具」或「工具」時出現詐騙情況
d)以不誠實手法,出售屬於第三者的「帳戶」或「角色」予受害人
e)投訴人在進行網絡遊戲時曾借出「道具」或「工具」予他人但不能收回

-----------------------------------------------------------------------------
根據香港法律, 不誠實使用電腦罪
章: 200 標題: 刑事罪行條例

條: 161 條文標題: 有犯罪或不誠實意圖而取用電腦

1) 任何人有下述意圖或目的而取用電腦─
(a) 意圖犯罪(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間);
(b) 不誠實地意圖欺騙(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間);
(c) 目的在於使其本人或他人不誠實地獲益(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間);或
(d) 不誠實地意圖導致他人蒙受損失(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間),
即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處監禁5年。
(2) 就第(1)款而言,“獲益”(gain) 及“損失”(loss) 的適用範圍須解釋作不單擴及金錢或其他財產上的獲益或損失,亦擴及屬暫時性或永久性的任何該等獲益或損失;而且─
(a) “獲益”(gain) 包括保有已有之物的獲益,以及取得未有之物的獲益;及
(b) “損失”(loss) 包括沒有取得可得之物的損失,以及失去已有之物的損失。

參考資料

http://www.legislation.gov.hk/chi/home.htm
回復 支持 反對

回復 7# 99001 係a..自從放左2.5..鷹set..同d塗..g$..都冇心機玩番..加上mk話gm都吾理隻game..今日甘岩想0n番見下d fd..所以上黎nakuz派下貼搵番安裝檔0.0;我mac機轉左windows7雙系統安吾到sad;'(
回復 支持 反對

回復  99001 係a..自從放左2.5..鷹set..同d塗..g$..都冇心機玩番..加上mk話gm都吾理隻game..今日甘岩想0n番 ...
`幸運豬xD 發表於 10-4-2010 23:30

^^ 我都係Windows 7 64 bit~
回復 支持 反對