打印 上一主題 下一主題
收起左側

求PHY CHEM BIO 溫習方法及取好成績方法

PHY 用書 新高中 生活與物理 1 , 3A   
CHEM 用書 新21世紀化學1A , 1C
   BIO 用書 新高中 基礎生物 ...
毒男善 發表於 28-10-2012 17:26

bio主要都係記野
    phy同chem明左再記少少野就得(式,化學放程)
回復

打機攻略咩-__-

理科 chem我唔知
但係phy bio 一定都係靠清concept
唔係睇住書D字 覺得睇得明就係清左
而係睇返書入面既練習題 做到先叫清左少少
因為理科野最鐘意包裝到你認唔到佢
所以做多D題目先會認得出佢地

當然如果連書入面D字
果D前後 因果關係搞唔明
即刻問老師
delay no more

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
毒男善 + 1 熱心協助

查看全部評分

回復

PHY 用書 新高中 生活與物理 1 , 3A   
CHEM 用書 新21世紀化學1A , 1C
   BIO 用書 新高中 基礎生物 ...
毒男善 發表於 28-10-2012 17:26

Physics  記formula同潛熱比個堆定義 做小小exercise就ok 數底好個d 溫phy好易

Chemistry. 上堂要專心 要狂做exercise D問題下下都要用腦想 無得死記

Biology. 平時教完一定要溫 記的野都好多 否則肥得
回復

Physics  記formula同潛熱比個堆定義 做小小exercise就ok 數底好個d 溫phy好易

Chemistry. 上 ...
14588563 發表於 28-10-2012 17:39

點溫BIO先係問題
回復

點溫BIO先係問題
毒男善 發表於 28-10-2012 17:44

Draw picture.  無記錯1a係教cell  Bio 好多都係睇圖 同埋要放好多時昌記d字(英文先死)
回復

下,仲洗問?
初中D野當然係背
回復

CHEM 1A 1C書D野大多都係背
嘗試自己搵D 口訣黎幫助自己記
再唔係就操多D練習 操得多就熟題型同記得
回復

bio同chem就幫唔到你
我只讀過physics

phy你一定要盡可能明白哂所有細節 課本內每一句細節都唔好放過
只要你有少少concept錯左  你之後應用起d題目 都會易出錯
同埋做phy計數題目 做完之後 你要諗多d 到底答案同條式有咩關係
例如 起一條式入面  邊樣野同邊樣野成正比/反比  咁樣會清楚好多
回復

平時吾温書~臨急先來温- -"
睇下有冇同學有冇D好的筆記借來COPY...
回復

phy f.3教heat我勁廢 d數唔識計
不過我chem同bio係f.3真係秒殺
chem記頭20個化學元素
bio 考前死背一日
回復