查看: 16754|回復: 210
打印 上一主題 下一主題
收起左側

火男的普通近攻技巧

只係一D火男既技巧而已..睇得明就睇..睇唔明就算吧

呃防:顧名思意啦..每個初玩既人..都會係死版咁打完即防..防完即打

但你可以將防完即打既時間稍為拉遲0.5秒左右啦..保守估計..

咁你就可以打開對手同埋扣對手肉唔會好似防左咁扣得咁少。

反呃防:好簡單..保守既人對住識得呃防既人..好多時都會俾對手呃到

當你係俾呃果位..你係慣性地防完即打  、但反呃防就相反地

唔好防,即打、咁對手就會因為想呃你遲左攻擊而俾你反呃防。

屈射:玩開風女同埋勁既人、應該會係呢方面利害D〝企係原處向對手既方位射,當然要細心留意地圖

加埋火埸有4個傳點..你企係傳點位等對方黎、如果真係俾佢埋到身你都可以利用傳點跑去第2度

避開對手既近攻。

以下呢D招彩虹都冇乜幾個會好似我咁用-.-   

屈攻距:都係例牌果句..顧名思意啦。你望住對手既方位,係佢末埋身前..稍為『行前』少少

跟手1個近攻..好多時對手都會俾你打到退後。但我發覺你跑去再斬會斬得遠D,就算俾對方屈攻距

都不至於完全吃虧..只係2敗俱傷姐..。彩虹有好多人都會唔服氣..好硬頸咁即刻上前打

但係只雖企返原地睇準佢黎到你既攻距就咁1斬..佢只會係送血俾你扣。

真係抽像d都打埋出黎!!

火男把劍係可以弧形咁斬..即係只要個弧形打到既地方..對手都會扣血

即係你可以以引誘既方式黎呃對方上黎..並且要背部對住佢..呢個時侯對手都不以為然

但你只要以弧形角度再斬落去..對手係85%係會中扣血..當然有d人防到啦...無論扣血或姐

防到如果你再斬多下..佢就會俾你斬開..『攻距以外』<--呢d就係由對手既疏忽而成

傳點戰術: 玩火埸..利用傳點逃走或姐攻擊係1好方法『用裝既多的是』..即係等對手去到傳點既下方位

『即係你行落去就到既位』都可以下落去打佢1,2下..切忌貪心..因為更拚不如打游離戰..

即係每當你打對手1,2下就去第2個傳點企係到..等對手黎..慢慢咁回血mp等..但係有d醒目既人

會企係傳點上少少既方位..只要你行落去就會俾佢打..但你都可以以退後..入到傳點再斬上面『

即係以背部方向退至中間傳點..望到對手就1下近攻..。你亦都可以射佢2下..擾亂佢心神..

『以右下方傳點為例』你可以跑去上面既傳點..因為對手既『螢幕』係睇唔到果邊..你就可以

走上去上面利用傳點進行偷襲。

係到提一點『心理戰』唔好咁絕-.-"汗..同埋功妙咁利用餘勢末盡..都係精明既打法!!

以退為攻xd”:我通常都會企係比較近既傳位多D,當對手差唔多黎到按實『空白鍵』記住係按實唔好鬆開

咁你會慢慢咁退後,當對手黎到你本身既攻距時先隨手1下近攻。對手就算用沖都唔會話好易

咁同你2敗俱傷『1人食1下近攻』..你咁樣係混集將攻距拉後、而對手因為跑既沖力上前

俾你斬既退後屈攻距!!

利用沖力彈開:

我本人就比較喜愛兜圈咁呃攻距既。好多時當我同敵人係正面2個『貼身』既身侯『我都仲會向前

跑』但當你係對手懷抱面前仲跑既時侯、跑0.5秒左右『鬆開』就好自然造成自我彈返去後面,係呢

個時侯當你餘勢末盡既時侯你向對手打一下。係我咁多次脫裝經歷中呢招係100%末失過手..

對手會係俾呃防既情況下俾佢招埋血『因為當你彈後果一刻已經係呃左佢』順理成章..你都向後彈

..就算俾佢防中.佢都打唔返你..因為你『彈後』左。

註意:上面咁多只係我個人常用既招數..但當然火埸屈、推火係最快捷嫁喇

同埋你地剩係咁睇..可能睇唔明我講d乜..但我都只係將情況講出黎..俾大家領悟!!

==================================================
土埸真係少之有少玩:

講返係睇左『武術天次』而想發表既:

『水男脫裝篇』
             土埸唔同火埸..佢係有地法俾你挨住既..所以用水男挨住1邊牆..你就可以唔洗因為

對方既近攻而彈後『加上水男攻擊遲係眾所周知』但你只要邊防邊用吸波將對手

吸過黎..對手係末到達你既攻擊範圍前『但有吸波將會吸佢攻擊範圍』你就禁定近攻吧

因為吸波會將對手吸埋身啦..但亦都會因為防唔切而硬食你既近攻。因為吸波果1下..

佢防到..但因為佢防完...冇可能連續地1.5秒內都處於防呢個狀態..。

所以天次玩水男咁勁『除火埸外』都係有牆幫佢擋哂d彈退力..而可以即時作出反擊..

雖然係少少既方法..但係非常有效當然你冇可能睇完篇野即刻可以好勁..同天次打個

平手..因為天次係由經驗來補救既...XD"

你們隨便批評吧~不太過火的..我也不會回他的回覆

[ Last edited by ‵藤原龍也も〞 on 2006-9-17 at 10:05 AM ]

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
kit06 + 20

查看全部評分

回復

這篇東東第2次出現@o@
回復 支持 反對

吾該晒牙∼∼

d 成日講咩呃防反呃防我都吾明

依家明了^^
回復 支持 反對

我覺得冇用...因為全部都應該要識~~
呢排我學左新招~~係防左之後反到o既情況下 用劍屈斧

有時你用劍~但係人地用斧~佢防左之後都反到~
咁你可以用一招極危險o既招數屈q佢...
你行埋佢身~一埋身就呃防~狂呃~
係同時~當佢想攻擊o既時候(老伯蚊斧o既果0.幾秒)~
就用劍打佢~不過起馬要有風劍次降o既速度
要極專心!!!!打慢少少都會比佢反到!!!好危險~我依家都仲試緊~
有時打為打太慢~會比人反到~都要食埋!!!所以要非常小心!!!!
見好就收
回復 支持 反對

我先唔睇- -
我自己已經識
回復 支持 反對

Originally posted by 大.四.喜 at 2006-9-13 22:35:
我覺得冇用...因為全部都應該要識~~
呢排我學左新招~~係防左之後反到o既情況下 用劍屈斧

有時你用劍~但係人地用斧~佢防左之後都反到~
咁你可以用一招極危險o既招數屈q佢...
你行埋佢身~一埋身就呃防~狂呃~
...

你用了風劍次降的速度
你已經可以用速度屈火斧
回復 支持 反對

多膠如-.- 經驗最重要 技術 隨心所欲 睇黎無用 膠人:o)<~送你
回復 支持 反對

勁呀!!好多謝你o既講解放^^~
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
wo*∼

多謝wo∼

我想變強係風女到@o@
回復 支持 反對

Originally posted by 遊俠 at 2006-9-13 23:23:
多膠如-.- 經驗最重要 技術 隨心所欲 睇黎無用 膠人:o)<~送你

我一唔拎你個頭像黎用你就上黎:o(
回復 支持 反對